09 2014
Piknik u Dobrego Pasterza w Krakowie

30 sierpnia 2014 r. w parafii Pana Jezusa Dobrego Pasterza w Krakowie Rodzina Kolpinga Klub Celtycki, przy współpracy 5 krakowskich organizacji pozarządowych i 6 organizacji parafialnych zorganizowała Piknik NGO. Pozytywnie na zaproszenie do współorganizacji tego wydarzenia przyjęli: Fundacja Bez Przeszkód, Fundacja Głos Serca, Fundacja Wyjdź Naprzeciw, Fundacja Oświatowa im. ks. Stanisława Konarskiego, Stowarzyszenie Czas Spotkania, Wspólnota Krwi Chrystusa, Caritas Parafii, Wspólnota Żywy Różaniec, Straż Honorowa Serca Jezusowego, Wspólnota Domowy Kościół oraz Grupy dziecięce Parafii Pana Jezusa Dobrego Pasterza.

Każda z organizacji miała możność pod wspólnym namiotem przygotować własny punkt prezentacji swojej oferty skierowanej do uczestników pikniku. Na dużej scenie przedstawiciele tych organizacji opowiadali o swoich działaniach, zachęcając w ten sposób zgromadzoną publiczność do aktywnego udziału w życiu społeczności lokalnej i zapraszając do pełniejszego zapoznania się z ofertą poszczególnych organizacji na ich stoiskach. Zainteresowani mogli wczuć się w sytuację osób niewidomych, pokonując w ciemnych okularach i z białą laską tor przeszkód, spróbować czytania alfabetem Braille’a, przy pomocy palców „oglądać” obrazy tyflografik (wypukłe grafiki za pomocą których osoba niewidoma może oglądać np. Zabytki Kultury Krakowa), zagrać w szachy przystosowane dla osób niewidomych. Na stoisku Fundacji „Wyjść naprzeciw” można było spróbować swych sił w grach logicznych, o różnym stopniu trudności. Panie z Fundacji Głos Serca zaprezentowały oryginalną formę terapii za pomocą mis tybetańskich. Przedstawicielki Stowarzyszenia Czas Spotkania zachęcały zainteresowanych do wyrażenie swoich emocji poprzez malowanie obrazów przygotowanymi farbami. Odbył się także błyskawiczny kurs tańca przeprowadzony przez instruktora Fundacji Oświatowej im. ks. Stanisława Konarskiego, w którym udział mogli wziąć wszyscy chętni. Animatorzy z zespołu „Bemol” zaprosili zarówno dzieci, jak i dorosłych do różnych gier i zabaw. Najmłodsi mogli się spełnić jako artyści-malarze kreując kolorowe obrazy na ogromnym, rozłożonym na chodniku papierze.

W sali w budynku funkcjonowała „strefa filmu”, gdzie przez cały czas można było obejrzeć filmowe materiały prezentujące działalność poszczególnych organizacji uczestniczących w pikniku. Święto zainteresowało ok. 200 mieszkańców parafii.

Zwieńczeniem imprezy była msza św. przy relikwiach błogosławionego Adolpha Kolpinga.