08 2014
Łebskie Święto NGO

23 sierpnia Rybackie Centrum Kultury i Formacji BOLENIEC oraz Park Jana Pawła II w Łebie stały się miejscem spotkania organizacji pozarządowych, przedstawicieli lokalnej administracji publicznej, nieformalnych organizacji i wspólnot, z mieszkańcami Łeby i przebywającymi w niej turystami. Zainteresowanie wydarzeniem było duże i można przypuszczać, że uczestniczyło w nim ponad 300 osób. Zachętą do udziału w pikniku przy pięknej, letniej pogodzie, był atrakcyjny program święta przygotowany przez organizatora, czyli Rodzinę Kolpinga w Łebie oraz mnóstwo kolorowych stoisk rozłożonych wzdłuż alei, na których spacerowicze mogli zapoznać się z materiałami i działalnością organizacji pozarządowych i innych podmiotów aktywnych lokalnie oraz z pięknymi wyrobami rękodzieła prezentowanymi przez lokalnych artystów i rzemieślników.

Łebskie Święto NGO rozpoczęła przewodnicząca Rodziny Kolpinga w Łebie Irena Drywa, która opowiedziała w skrócie o projekcie „Razem do przodu”, a następnie zaprosiła przedstawicieli organizacji biorących udział w święcie, aby zaprezentowały działania swoich organizacji. Opowiedziały o sobie Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie, Lokalna Organizacja Turystyczna Łeba – Błękitna Kraina, Uniwersytet Trzeciego Wieku, Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka Pradolina Łeby, Błękitny Partol WWF oraz Stowarzyszenie EDUQ. Ta część święta odbyła się w nowym, pięknym budynku Rybackiego Centrum Kultury i Formacji BOLENIEC, który swoje powstanie zawdzięcza właśnie Rodzinie Kolpinga w Łebie. Po prezentacjach i poczęstunku, słuchacze zostali zaproszeni do udziału w piknikowej zabawie na powietrzu. Na scenie koncertowały lokalne zespoły artystyczne, zorganizowano liczne konkursy i zabawy dla najmłodszych, które w dużej części prowadziła grupa animatorów-piratów z grupy Przygoda, a dla dorosłych przeprowadzono instruktaż nordic walking. Można było degustować łebskie przysmaki, a wieczorem zatańczyć wspólnie zumbę i salsę przy muzyce kubańskiej wokalistki Mili Moreny i zespołu eM BAND.

Bardzo cennym elementem organizacji imprezy, była ścisła współpraca Rodzin Kolpinga w Łebie i Niewieścinie, której członkowie w dużej liczbie uczestniczyli w łebskim Święcie oraz bardzo aktywnie pomagali w przeprowadzeniu go. Organizatorom i partnerom należą się najwyższe słowa uznania.