06 2014
„Majówka Dobrych Serc” – Święto NGO Rodziny Kolpinga w Kłodawie Gdańskiej

Dnia 31 maja 2014 roku Rodzina Kolpinga z Kłodawy Gdańskiej zorganizowała Święto organizacji pozarządowych pt. „Majówka Dobrych Serc”. Wydarzenie odbyło się na terenie Międzynarodowego Bałtyckiego Parku Kulturowego Faktoria w Pruszczu Gdańskim.

Całodzienne Święto, przygotowane przez Rodzinę Kolpinga w Kłodawie Gdańskiej wspólnie z Powiatową Radą Organizacji Pozarządowych w Pruszczu Gdańskim oraz przy współpracy z kilkoma organizacjami pozarządowymi, a zwłaszcza fundacji „Podaj rękę” zgromadziło ponad 100 uczestników.

Uroczyste otwarcie majówki o godzinie 11.00 zostało obwieszczone wszystkim przybyłym grą młodych trębaczy z Rodziny Kolpinga. Na dużej scenie, znajdującej się na terenie pruszczańskiej Faktorii prowadzący majówkę pan Marek Olechnowicz z Fundacji „Podaj rękę” wraz z panią Ewa Kruglik – Przewodniczącą Rodziny Kolpinga w Kłodawie Gdańskiej, zaprezentowali program majówki oraz przedstawili organizacje pozarządowe prezentujące rezultaty swoich działań i materiały promocyjne na stoiskach rozmieszczonych w namiotach wokół sceny.

Przy namiocie Kolpinga nie zabrakło atrakcji w postaci słodkich kolpingowskich krówek, pomarańczowych baloników i słodkości przeznaczonych dla najmłodszych biorących udział w rozmaitych konkursach. Na ścianach namiotu można było podziwiać prace autorstwa uczestników warsztatów plastycznych organizowanych regularnie przez stowarzyszenie. Hubert sprawił dzieciom przybyłym na święto wiele radości, malując ich twarze i upodabniając je m.in. do kotków, misiów i tygrysków.

Rodzina Kolpinga przygotowała specjalnie na ten dzień prezentację swoich działań, a grupa młodzieży z Rodziny Kolpinga zachwyciła występem wokalno – muzycznym. Podczas święta organizacji pozarządowych zwrócono również uwagę na istotę pracy wolontarystycznej – prelekcję na ten temat wygłosiła Anna Machnica, prowadząca zajęcia dla dzieci z kolpingowskiej świetlicy.

W przygotowaniu majówki wzięło udział ponad 30 członków i wolontariuszy Rodziny Kolpinga w Kłodawie Gdańskiej.