06 2014
Piknik rodzinny w Łęczycach.

Rodzina Kolpinga w Łęczycach zorganizowała swoje Święto NGO w pierwszą sobotę czerwca (7 VI) w godzinach popołudniowych – otwarcie wydarzenia nastąpiło zgodnie z planem o godz. 15.00. Na ogromny plac przy Zespole Szkół w Łęczycach, który w to popołudnie został miejscem radosnego pikniku rodzinnego, zaczęli przybywać pierwsi goście – mieszkańcy Łęczyc i okolic, w przeważającej liczbie rodziny z dziećmi.

Organizatorzy Święta NGO połączonego z Dniem Dziecka i obchodami 15. jubileuszu parafii łęczyckiej przygotowali ciekawy program artystyczno-edukacyjny, w którym znalazły się występy wokalne młodych artystek , w tym również chóru Biedronki z Łeby, a w bloku edukacyjnym młodzież gimnazjalna pokazała jak udzielać pierwszej pomocy oraz zorganizowała stoisko informacyjne na temat zdrowego żywienia połączone z degustacją zdrowej żywności. Równocześnie w innej części placu, licznie przybyłe dzieci mogły wygrywać nagrody w konkursach i grach sprawnościowych. Ogromnym powodzeniem cieszył się park rozrywki: dwie dmuchane zjeżdżalnie były oblegane przez najmłodszych uczestników przez cały czas trwania święta. Dorośli uczestnicy bardzo chętnie korzystali z bezpłatnych usług na stoiskach medycznych: pomiaru ciśnienia i glukozy we krwi oraz metabolizmu na podstawie wagi.

Nieustającym powodzeniem cieszył się punkt gastronomiczny, gdzie można było się posilić grochówką z kotła, chlebem ze smalcem oraz kiełbaskami z grilla (grill w kształcie parowozu!), których wydano ok. 500 porcji!

Rodzina Kolpinga w Łęczycach, która pierwszy raz organizowała tego typu imprezę, zaprosiła do współpracy: Parafię pw. Św. Antoniego w Łęczycach, sołectwa: Łęczyce, Kaczkowo, Świetlino, KGW Łęczyce, OSP Łęczyce, Kaczkowo, Zespół Szkół w Łęczycach, Caritas Łęczyce, Fundację „Pod Skrzydłem”.