07 2014
„Rodzinna Niedziela z NGO” w Bochni

W niedzielne popołudnie 13 lipca, przy pięknej pogodzie i w otoczeniu przyrody parku Uzbornia odbył się piknik rodzinny organizowany przez Rodzinę Kolpinga w Bochni we współpracy z licznymi partnerami: organizacjami pozarządowymi oraz jednostkami administracji publicznej – zgodnie z zasadą „w jedności siła”. Zaproszenie do współorganizacji lokalne, bocheńskie stowarzyszenia, fundacje oraz „oddanie” im przestrzeni do prezentacji własnych działań – w formie odrębnych stoisk – zdecydowało o sukcesie tego święta, a pięknie położony na wzgórzu park Uzbornia, z przestronnymi miejscami pozwolił na realizację atrakcyjnego i zróżnicowanego programu święta, który przyciągnął tłumy.

Organizatorzy zaplanowali wyjątkowe atrakcje zarówno dla dzieci jak i dorosłych, m.in.: zabawy, konkursy, quizy, zawody sportowe, warsztaty plastyczne, warsztaty kulinarne, punkt dla zdrowia, stoisko z książkami. Po oficjalnym otwarciu pikniku przez przewodniczącą i prezesa Rodziny Kolpinga w Bochni oraz Burmistrza Miasta, na scenie amfiteatru wystąpił przedstawiciel Straży Miejskiej (uzdolniony aktorsko), który przy pomocy kukiełek strażnika Wojtusia, Filipa i Tuptusia, „śpiewająco” zapoznał dzieci z zasadami bezpiecznego zachowania w ruchu ulicznym oraz nauczył dzieci reagowania na niebezpieczne dla nich sytuacje, z którymi mogą się stykać w domu, na placu zabaw i innych okolicznościach. Dzieci nie tylko oglądały i słuchały, ale zostały zaproszone przez prezentyującego do zabawy: śpiewały, tańczyły na scenie i prowadziły dialog.

Kolejnym punktem programu na scenie amfiteatru był ciekawy „RODZINNY QUIZ LITERACKI”, przygotowany i poprowadzony przez panie bibliotekarki z bocheńskiego koła Stowarzyszenia Bibliotekarzy Polskich, które zorganizowały oprócz tego stoisko z książkami pod hasłem: Zabierz – Przeczytaj – Podaj dalej. Również z zakresu literatury były happeningi „Słowa Kluczowe” i „Rodzinne krzyżówek rozwiązywanie”, przygotowane i przeprowadzone w przestrzeni miejskiego Parku Uzbornia przez Stowarzyszenie Kotłownia i Stowarzyszenie „Rodzina Kolpinga w Bochni”.

Miejscem obleganym przez cały czas trwania pikniku, głównie przez najmłodszych uczestników ich rodziców, było stoisko, gdzie gospodarzami była Akademia Rozwoju Nasza Pozytywka, która stworzyła przestrzeń dla plastycznej twórczości dzieci – kolejka do malowania twarzy nie malała aż do wieczora. Nieopodal, osoby z inicjatywy „Bania zdrowia” z pasją opowiadały o jedzeniu, ekodesignie i życiowej aktywności, częstując smakowitymi przekąskami: chlebkiem z masłem rzeżuchowym, humusem z bobu, pesto z naci marchwi, z pokrzywy. Były zabawy z kolorowymi warzywami, tworzenie obrazów na talerzu, konkursy oraz warsztat dla rodziców z dziećmi. A obok, panie z powiatowego, bocheńskiego koła Polskiego Związku Niewidomych pokazywały i uczyły, jak zrobić śliczne serce z wikliny papierowej – oczywiście chętnych było mnóstwo. Podobnie jak przy stoisku florystycznym „Kwiatowy zawrót głowy”, gdzie profesjonalna florystka prowadziła warsztaty dla dzieci i dorosłych, przybliżające sztukę układania kwiatów. Nie można nie wspomnieć o „Punkcie zdrowia”, gdzie reprezentantki Polskiego Czerwonego Krzyża i Sanepidu mierzyły ciśnienie i zawartość tlenku węgla w wydychanym powietrzu wszystkim, którzy zgłosili się do takiego badania.

Teren sportowy parku opanowało Towarzystwo Krzewienia Kultury Fizycznej, które zachęcało wszystkich do udziału w zawodach strzeleckich, rzucie lotkami do tarczy, podnoszenia ciężarka, wyścigach w workach (głównie dzieci) oraz gry w szachy. Odbyły się również rozgrywki futbolowe zawodników Stowarzyszenia Amp Futbol (osoby niepełnosprawne) z drużynami chłopców.

Program święta zakończyły występy chóru „Złota Jesień”, który wykonał piosenki lwowskiej ulicy oraz zespołu NA SPOKOJNIE.

Piknik organizowany był wspólnie przez Stowarzyszenie „Rodzina Kolpinga w Bochni”, Miejski Dom Kultury, Wydział Promocji i Rozwoju Miasta oraz bocheńskie organizacje pozarządowe. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Burmistrz Miasta Bochnia- Stefan Kolawiński.

Patronaty medialne nad imprezą: Gazeta Krakowska, Nasze Miasto, Bochnianin, KBC24, Czas Bocheński, Moja Bochnia, Kronika Bocheńska, Undergroundowa Stolica Polski.