07 2014
PIKNIK RODZINNY: BOCHNIA, PARK UZBORNIA, 13 LIPCA. STARUJEMY O 15!

Bocheńskie organizacje pozarządowe serdecznie zapraszają 13 lipca od godz. 15.00 do Parku Rodzinnego Uzbornia w Bochni na piknik pod hasłem „Rodzinna Niedziela z NGO”.

Piknik organizowany jest wspólnie przez Stowarzyszenie „Rodzina Kolpinga w Bochni”, Miejski Dom Kultury, Wydział Promocji i Rozwoju Miasta oraz bocheńskie organizacje pozarządowe. Patronat honorowy nad wydarzeniem obejmuje Burmistrz Miasta Bochnia- Stefan Kolawiński.

Patronaty medialne nad imprezą: Gazeta Krakowska, Nasze Miasto, Bochnianin, KBC24, Czas Bocheński, Moja Bochnia, Kronika Bocheńska, Undergroundowa Stolica Polski.

Organizatorzy zaplanowali wyjątkowe atrakcje zarówno dla dzieci jak i dorosłych, m.in.: zabawy, konkursy, quizy, zawody sportowe, warsztaty plastyczne, warsztaty kulinarne, punkt dla zdrowia, stoisko z książkami. Będzie można posłuchać piosenek lwowskiej ulicy oraz występu zespołu NA SPOKOJNIE. Na gości czekać będzie słodka niespodzianka, a dla uczestników konkursów, quizów, zawodów – przewidziano nagrody i upominki.

W programie:

„AKADEMIA STRAŻNIKA WOJTUSIA”; godz. 15.00
Straż Miejska, przy pomocy kukiełek strażnika Wojtusia, Filipa i Tuptusia, zapozna dzieci z bezpieczeństwem w ruchu ulicznym i przekaże im właściwe formy zachowania uczestnika ruchu drogowego.
„RODZINNY QUIZ LITERACKI”, godz. 16.00-16.30
Atrakcyjna zabawa prowadzona przez Stowarzyszenie Bibliotekarzy Polskich Koło w Bochni. „STOISKO Z KSIĄŻKAMI”
Na stoisko można przynieś książkę, wymienić ją na inną lub po prostu wziąć dla siebie książkę, która nas zainteresowała i po przeczytaniu przekazać dalej. Akcja Stowarzyszenia Bibliotekarzy Polskich Koło w Bochni pod hasłem: Zabierz – Przeczytaj – Podaj dalej.
„WARSZTATY Z BANIĄ ZDROWIA”
Z pasją o jedzeniu, ekodesignie i życiowej aktywności. Uczestnicy pikniku zostaną zaproszeni do wzięcia udziału w dwóch rodzajach warsztatów:
Warsztat I: Dzika + ziołowa kuchnia. Potrawy z zapomnianych roślin, a wśród nich: pesto z pokrzywy czy sałatka z liści babki, masło rzeżuchowe, przygotowanie kiełków – warsztat dla młodzieży i dorosłych.

Warsztat II: Kreatywność na talerzu, czyli kanapkowe potwory i roślinne stwory. Zabawa z kolorowymi warzywami, tworzenie obrazów na talerzu oraz konkursy – warsztat dla rodziców z dziećmi.

Warsztaty będą prowadzone od godz. 16.00 do 18.00.

„WARSZTATY PLASTYCZNE”
Warsztat I: „Warsztaty arteterapii”, które poprowadzi Polski Związek Niewidomych – Koło Powiatowe w Bochni. W ramach tych warsztatów wykonywane będą prace m.in. z wikliny papierowej.
Warsztat II: „Kwiatowy zawrót głowy”, czyli warsztaty dla dzieci i dorosłych, przybliżające sztukę układania kwiatów. Warsztaty poprowadzi profesjonalna florystka.

Warsztaty będą prowadzone od godz. 15.00 do 18.00.

HAPPENINGI „Słowa Kluczowe” i „Rodzinne krzyżówek rozwiązywanie” w przestrzeni miejskiego Parku Uzbornia – świetna, pełna ciekawostek zabawa prowadzona przez Stowarzyszenie Kotłownia i Stowarzyszenie „Rodzina Kolpinga w Bochni”.
„PUNKT ZDROWIA” akcja edukacyjna Polskiego Czerwonego Krzyża i Sanepidu. W ramach akcji wszystkim proponowane będą:
1. Pomiar ciśnienia
2.Pomiar tlenku węgla w wydychanym powietrzu
„MALOWANIA TWARZY DZIECIOM” oraz kącik młodego malarza – propozycja dla dzieci prowadzona przez Akademię Rozwoju Nasza Pozytywka. „KONKURS Z NAGRODAMI DLA ROWERZYSTÓW” prowadzony przez Stowarzyszenie „Kotłownia”. „MECZ POKAZOWY”, Stowarzyszenia Amp Futbol, godz. 17.00. Dla zainteresowanych – możliwość zagrania z ampfutbolistami.
"SPORTOWA NIEDZIELA z TKKF"; wśród proponowanych sportowych atrakcji znajdą się:
1. Zawody strzeleckie – różne kategorie wiekowe, od godz. 15.00-18.00.
2. Rzuty lotkami do tarczy, od godz. 15.30-17.00.
3. Podnoszenie ciężarka 17,5 kg dla mężczyzn, od godz. 16.00-17.00.
4. Bieg w workach dla dzieci, od godz. 15.30-16.30.
5. Symultana Szachowa (prowadzi były Mistrz Polski Nauczycieli Jacek Tyrka), od godz.15.00 do ostatniej partii.
„PIOSENKI LWOWSKIEJ ULICY” w wykonaniu chóru „Złota Jesień”, godz. 18.00 oraz atrakcja pikniku: występ zespołu „NA SPOKOJNIE”, godz. 19.00.

Plakat