07 2014
Piknik Rodzinny. Święto NGO w Oświęcimiu

Osiedle Stare Stawy w Oświęcimiu zaroiło się 5 lipca od kolorowego tłumu, a wszystko to za sprawą organizowanego przez Rodzinę Kolpinga z Oświęcimia Pikniku Rodzinnego i Święta NGO. Piękna pogoda, bajkowo kolorowe, dmuchane zjeżdżalnie i zamki, a przede wszystkim atrakcyjny program pikniku, ściągnęły na plac przy budynku kolpingowskiej świetlicy liczne rodziny z dziećmi, w sumie około 300 osób. Piknik przygotowany przy współpracy z Radą Osiedla Stare Stawy rozpoczął pokaz Capoeire (sztuka walki z elementami tańca) w wykonaniu grupy dzieci i młodzieży, a po nich na scenie, obleganej głównie przez młodziutkie fanki, wystąpił Łukasz Zimończyk – gwiazda X-Factor oraz supportujace młodziutkie trio akordeonowo-gitarowo-skrzypcowe sympatycznych sióstr. Zabawa zaczęła się na dobre!

Dmuchane zjeżdżalnie, tory przeszkód i zamki do skakania przez cały czas trwania pikniku oblegane były przez najmłodszych. Równolegle do zabawy na nich trwały zawody sportowe, sprawnościowe, plastyczne oraz konkursy dla dzieci, a przedstawicielki Młodego Kolpinga tworzyły kolorowe dzieła sztuki na twarzach małych uczestników pikniku. Był tor z przeszkodami do pokonania z jajkiem na łyżce, gra w kosza, wyścigi w skakaniu w workach, zawody w skakaniu na skakance i jeszcze inne ciekawe konkurencje.

W czasie radosnych zabaw swoich pociech, dorośli mogli biesiadować – organizator zapewnił napoje oraz grillowane kiełbaski – przy muzyce zespołu Randez Vouse.

W czasie pikniku, prace podopiecznych –wyroby z gliny i mosiądzu – prezentowało Stowarzyszenie „Bratnich Serc”. Ich stoisko cieszyło się dużym zainteresowanie – zwłaszcza, że piękne wyroby rękodzieła można było zakupić i wesprzeć w ten sposób Stowarzyszenie.

Kulminacją pikniku było rozstrzygniecie konkursów i zawodów sprawnościowych dla dzieci. Mali zwycięzcy zostali nagrodzeni atrakcyjnymi prezentami oraz kuponami na darmowe produkty i usługi (w roli sponsorów wystąpiła pizzeria i zakład fotograficzny).

Kolejne Święto NGO zakończyło się sukcesem.