07 2014
Święto NGO w Niewieścinie

Święto NGO i Festyn Świętojański odbył się w niedzielę, 29 czerwca 2014 r. od godz. 15.00 do 23.00 w Ogrodach Plebańskich w Niewieścinie. Święto NGO było okazją do zaprezentowania się i promocji organizacji lokalnych, wzajemnego poznania i nawiązania partnerstw. Celem imprezy było zachęcenie społeczności lokalnej do działalności społecznej i zrzeszania się, ugruntowywanie i kreowanie postaw obywatelskich, aktywności społecznej, wolontariatu oraz integrowanie społeczności lokalnej dla konsolidacji działań lokalnych.

Na święto NGO, połączone z gminnym festynem świętojańskim, przybyli zaproszeni goście z Rodzin Kolpinga w Łebie, Łęczycach, Brzeźnie Lęborskim, Tczewie oraz przedstawiciele Stowarzyszenia "Aktywna Młodzież" z Serocka, Stowarzyszenia "Topolanki", Koła Gospodyń Wiejskich z Zawady, Towarzystwa Rozwoju Gminy Pruszcz, Stowarzyszenia "Mali Ludzie w Wielki Świat" z Osieka, Parafii z Pruszcza i ze Świecia, przedstawiciele przedsiębiorstwa "Vitroflora", Strażacy z Suponina oraz mieszkańcy Gminy Pruszcz i okolic. Według szacunków organizatorów święto zgromadziło ogółem około 500 osób. Podczas festynu można było aktywnie uczestniczyć w konkurencjach sportowych, różnego rodzaju pokazach i zabawie fantowej. Poza tym impreza odbywała się pod znakiem muzyki, tańca i śpiewu.

Organizatorzy dziękują wszystkim za obecność, wspólną zabawę i biesiadę, wszelką pomoc i zaangażowanie licznych wolontariuszy. Impreza była przygotowana przez Stowarzyszenie Rodzina Kolpinga w Niewieścinie przy współudziale Gminnego Ośrodka Kultury Sportu i Rekreacji w Pruszczu oraz Parafii św. Jakuba Ap. w Niewieścinie w ramach projektu "Razem do przodu" realizowanego przez Związek Centralny Dzieła Kolpinga

w Polsce, współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.

Z. Byczkowski