07 2014
Święto NGO przy Sanktuarium Świętej Rodziny w Krakowie Nowym Bieżanowie

„Nasze dziś i jutro razem z Kolpingiem” – pod takim hasłem członkowie i wolontariusze Stowarzyszenia Rodzina Kolpinga w Krakowie Nowym Bieżanowie postanowili świętować 20. jubileusz partnerstwa z Rodziną Kolpinga z Bochum Linde z Niemiec. Przyjazd członków niemieckiego stowarzyszenia i podsumowanie 20 lat współpracy, to doskonała okazja do zaproszenia innych organizacji pozarządowych oraz szerszego grona lokalnej społeczności, aby wspólnie świętować podczas rodzinnego pikniku organizowanego na terenie parafii. Termin święta został wyznaczony na 29 czerwca – podobnie jak święta w Luborzycy i Niewieścinie. Obchody rozpoczęła uroczysta msza św., po której wystąpił z koncertem chór Familia, w dużej części złożony z członków Rodziny Kolpinga. Na placu wokół kościoła – przy pięknej, słonecznej pogodzie – w tym samym czasie trwały już konkursy z nagrodami i zabawy dla najmłodszych. Ogromnym powodzeniem cieszyło się stanowisko łucznicze, ale również plastyczne i związane z konkurencjami sprawnościowymi. Atrakcyjne nagrody skutecznie zachęcały nieśmiałych uczestników pikniku do przełamywania swoich oporów i włączania się w radosne zabawy. Równolegle z atrakcjami na świeżym powietrzu – w auli widowiskowej odbywało się spotkanie przedstawicieli organizacji pozarządowych i wspólnot działających na terenie parafii Kraków Nowy Bieżanów z członkami niemieckiego Dzieła Kolpinga, w trakcie którego poruszano przede wszystkim tematy związane z partnerstwem stowarzyszeń, opierając się na dwudziestoletnim doświadczeniu Rodzin Kolpinga z Bochum Linde i Krakowa Nowego Bieżanowa. W trakcie spotkania swoje wystąpienie miała również przedstawicielka Fundacji „Wygrajmy siebie”, która jest młodą, ale prężnie działającą organizacją z siedzibą w Krakowie Nowym Bieżanowie. Bardzo miła atmosfera jaka panowała podczas trwania święta, serdeczne i gościnne przyjęcie przez gospodarzy wszystkich gości, którzy przyszli na święto (w liczbie ponad 100 osób) w dobrym świetle pokazało działalność organizacji pozarządowych oraz dobrą współpracę w ramach trzeciego sektora. Należy mieć nadzieję, że zachęci to nowe osoby do podejmowania działalności społecznej i wstępowania w szeregi lokalnych stowarzyszeń czy fundacji.