06 2014
Święto NGO “Razem do przodu” w Libiążu

14 czerwca, na placu przylegającym do budynku siedziby Rodziny Kolpinga w Libiążu odbyło się plenerowe Święto NGO „Razem do przodu”, którego głównym organizatorem byli członkowie Rodziny Kolpinga w Libiążu. Do współpracy zaproszono lokalne organizacje, które mogły zaprezentować swoją działalność: Koło Gospodyń Wiejskich Libiążanki, zespół śpiewaczy Zorza z Żarek, grupę karate z Libiąża, Bractwo Rycerskie z Lipowca, Fundację Zostaw Ślad. Zaproszono również przedstawicieli lokalnej administracji. Rodzina Kolpinga w Libiążu jest jedną z młodszych w Polsce – po raz pierwszy organizowała tego typu wydarzenie, niewątpliwie bardzo udane, na które przybyło ponad 200 osób.

Święto rozpoczęło się zgodnie z planem o godz. 15.00 – mimo, że pogoda próbowała temu przeszkodzić „podsyłając” na miejsce burzę. Pierwszymi punktami programu były występy śpiewacze gospodyń z Libiąża w strojach ludowych, po których na scenę weszły śpiewacy z miejscowości Żarki. Tę część artystyczną święta zakończyło poetyckie wystąpienie lokalnego poety.

Ponieważ pogoda nie sprzyjała zabawom na powietrzu, równocześnie z programem na scenie trwała więc doskonała zabawa zorganizowano dla dzieci wewnątrz budynku – w przestronnej sali odbywały się gry sprawnościowe, konkursy, w tym plastyczny, a dzieci zachęcane były do wspólnej zabawy nagrodami i słodkościami.

Ważnym punktem programu święta był pokaz licznej grupy młodych karateków trenujących w lokalnym klubie. Na specjalnie rozłożonej macie, sportowcy wykonali szereg ćwiczeń, pokazujących ich sprawność . Pokaz zgromadził ogromną grupę oglądających, w tym również członków chóru gospel, przybyłych z Wybrzeża Kości Słoniowej, którzy przed występem karateków zaprezentowali na scenie z krótki program zachęcający do posłuchania właściwego koncertu, który wieńczył program święta. Pokaz karate kończyło wręczenie wszystkim ćwiczącym drobnych pamiątek oraz specjalnych wyróżnień dla tych, którzy osiągnęli w tym sezonie sukcesy – Święto NGO to znakomita okazja do przedstawienia i nagrodzenia osób zasłużonych w działaniach dla lokalnego środowiska i organizatorzy wydarzenia w Libiążu znakomicie wykorzystali tę okazję.

Po widowiskowym występie karateków, na scenę wkroczyli członkowie Bractwa Rycerskiego z pobliskiego Lipowca, którzy w interesującej opowieści przybliżyli słuchaczom tajniki rycerskiego fachu, odegrali walkę na miecze w pełnym uzbrojeniu oraz zaprosili do wcielenia się w rolę trzynastowiecznego rycerza osoby z publiczności – zainteresowane były głównie dzieci i młodzież.

W tej miłej atmosferze wesołej zabawy, zbliżał się czas Mszy św., szczególnie ważnej dla członków Rodziny Kolpinga, która świętowała w tym dniu obecność relikwii bł. A. Kolpinga oraz poświęcenie sztandaru RK. W nastrój refleksyjnego wyciszenia przed tą uroczystością wprowadził publiczność występ Krzysztofa Bigaja, śpiewającego poezję Jana Pawła II.

Ostatnim punktem programu Święta NGO w Libiążu był koncert Chóru Claret Gospel.