03 2014
Czy potrzebni nam są wolonatriusze?

Druga edycja szkolenia „Od aktywizacji do partycypacji” miała miejsce w Gdańsku w dniach 22-23 marca – miejsce szkolenia dobrane pod kątem uczestniczących w projekcie Rodzin Kolpinga z północy Polski – zgromadziło głównie Rodziny Kolpinga z południowej Polski.

Program szkolenia podobnie jak w Luborzycy, rozpoczynał punkt omawiający formalne kwestie związane z wolontariatem. I w tym miejscu pojawiły się wątpliwości, czy Rodzinom Kolpinga w ogóle wolontariusze są potrzebni ? Czy trud zorganizowania wolontariatu nie przewyższa korzyści z niego płynących? Musimy pamiętać, że jest to układ złożony i obie strony powinny z niego wynieść korzyści. Nie zapominajmy, że zapraszając wolontariusza do współpracy, dajemy mu możliwość rozwoju, nabycia nowych umiejętności, a może nawet znalezienia celu w życiu – wpisuje się to w kolpingowską myśl pomocy dla samopomocy. A ponieważ każdy człowiek jest tajemnicą – nigdy nie wiemy jaki „skarb” wniesie sobą do naszej wspólnoty wolontariusz.

Aby ze swej strony jak najlepiej przygotować się do współpracy z wolontariuszami, uczestnicy szkolenia zapoznali się z zagadnieniami związanymi z zarządzeniem zespołem, delegowaniem pracy, stylami pracy. Praktyczny efektem zajęć było wypracowanie strategii rekrutacji wolontariuszy przygotowanej dla każdej z Rodzin Kolpinga, której przedstawiciele brali udział w szkoleniu. Uczestnicy mieli również okazję sprawdzić swoje umiejętności wystąpień publicznych – przygotowując i prezentując krótkie przemówienie zapraszające wolontariuszy do przystąpienia w szeregi Kolpinga.

Mamy nadzieję, że nabyte przez uczestników szkolenia umiejętności i wiedza zostaną wykorzystane w ich Rodzinach Kolpinga, które pozyskają nowych wolontariuszy.

Już w najbliższym czasie kolejne szkolenia „Od komunikacji do partycypacji”. Tym razem będą dotyczyć zagadnień związanych z funkcjonowaniem Rodzin Kolpinga: komunikacji między członkami stowarzyszenia a zarządem, motywacji członków, a także przygotowaniem planu pozyskiwania członków i przygotowaniem Świąt NGO – imprez aktywizujących społeczność lokalną.

Szkolenia z tego tematu odbędą się 5-6 kwietnia w Krakowie oraz 10-11 maja w Łebie.