02 2014
Trwa doradztwo coachów dla Rodzin Kolpinga

Nabrało tempa doradztwo prowadzone przez wyszkolonych w ramach projektu ”Razem do przodu” coachów, którzy mają pod swoja opieką 15 Rodzin Kolpinga, biorących udział w tym projekcie.

Coachowie przeszli w roku 2013 cykl szkoleń zapoznających ich i uczących metody doradczej „Razem do przodu”, stosowanej z sukcesem przez niemieckie Dzieło Kolpinga i obecnie mają okazję zastosować ją pilotażowo w praktyce, udzielając wolontarystycznie doradztwa wybranej Rodzinie. Spotkania coacha z członkami poszczególnych Rodzin Kolpinga mają pomóc Rodzinie przeanalizować dotychczasowe działania, określić plany na przyszłość, zdiagnozować potrzeby i deficyty z jakim Rodzina się boryka, a również pomóc w organizacji zaplanowanych na obecny rok „Świąt NGO”. Coach-opiekun po przeprowadzeniu spotkań może zalecić danej Rodzinie dodatkowo specjalistyczne, bezpłatne konsultacje, które gwarantuje projekt , np. z księgowości ngo, ze sposobów pozyskiwania środków finansowych na działania, pisania wniosków aplikacyjnych, promocji, kampanii społecznych, rozwiązywania konfliktów, aktywizacji członków/wolontariuszy. Zakres doradztwa będzie zależał od potrzeb Rodzin.

Do tej pory odbyły się już spotkania przedstawicieli Rodziny Kolpinga z coachem w Lipnicy Małej (jej coachem jest Robert Prusak), spotkanie przedstawicieli Młodego Kolpinga z Rodziny Kolpinga Luborzyca z opiekującą się tą grupą Joanną Banaśkiewicz. W Libiążu coach Urszula Trojańska spotkała się już dwukrotnie z tamtejszą Rodziną Kolpinga. Do Łeby na spotkanie z miejscową Rodziną Kolpinga pojechała Grażyna Prabucka.

W najbliższym czasie zostały zaplanowane spotkania coachów: Zygmunta Ciocha z zarządem Rodziny Kolpinga w Oświęcimiu, na północy Polski Zbigniewa Byczkowskiego z członkami Rodziny Kolpinga z Niewieścina, na południu – Joanny Banaśkiewicz z członkami Rodziny Kolpinga z Krakowa Nowego Bieżanowa oraz Małgorzaty Włosik z Rodziną Kolpinga w Chełmku.