01 2014
Ruszył coaching dla Rodzin Kolpinga! Za nami pierwsze spotkanie w Lipnicy Małej

Rodzina Kolpinga z Lipnicy to jedna z młodszych Rodzin Kolpinga w Polsce – powstała w 2012 roku. Aktywność obywatelska obecnych członków RK w lokalnym środowisku to jednak historia znacznie dłuższa i bardzo bogata.

W grudniu odbyło się pierwsze spotkanie RK w Lipnicy Małej jako uczestnika projektu „Razem do przodu” z opiekującym się nią coachem Robertem Prusakiem – Przewodniczącym Dzieła Kolpinga w Polsce. Tym samym zainicjowane zostało wdrażanie tego specjalistycznego doradztwa w 15 RK.

Jako, że mamy czas świąteczny, spotkanie miało też taki charakter. Rozpoczęła go część artystyczna związana z dorobkiem Rodziny, tj. koncert kolęd w wykonaniu m.in. chóru kościelnego (w jego skład wchodzą również członkowie RK z Lipnicy), teatralne przedstawienie dziecięcego zespołu złożonego z ok. 120 uczniów szkoły podstawowej, który zaprezentował scenki z jasełek, koncert rockowy pięcioosobowego zespołu młodzieżowego, jasełka „Lilie św. Józefa” odegrane przez niepełnosprawnych podopiecznych stowarzyszenia „Barka” z Jabłonki, zaproszonych przez RK z Lipnicy i wspieranych przez młodzież z RK. Całość uroczystości była doskonałą sposobnością do zapoznania się z jej zasadniczym zakresem działania: ochroną i podtrzymywaniem tradycji i kultury ludowej Orawy.

Po tej części artystycznej odbyła się druga faza spotkania, która miała miejsce w lokalnej remizie strażackiej, chętnie udostępnianej na tego typu okoliczności. Obserwacje coacha i przeprowadzone przez niego rozmowy wskazują, że Rodzina Kolpinga w Lipnicy znakomicie funkcjonuje w lokalnym środowisku i jest w pełni przez nie akceptowana oraz wspierana w swoich przedsięwzięciach. Na pewno nie brakuje jej też pomysłów na działania. Imponująca jest liczba zaangażowanych osób oraz rozpiętość wiekowa: od dzieci, poprzez młodzież po osoby dorosłe. Zagadnienia, w których pomoc fachowa dla RK z Lipnicy byłaby wskazana, to zarządzanie organizacją wraz z księgowością NGO oraz kwestie związane z pozyskiwaniem dofinansowań, a więc źródła finansowania i myślenie projektowe – RK posiada w swoich szeregach młode osoby, które już piszą projekty. Przed Rodziną kolejne spotkania z coachem już w Nowym Roku.

Życzymy powodzenia w działaniach!