11 2013
Wizyta studyjna do Niemiec

W dniach 26 - 29 września 2013 roku uczestnicy projektu „Razem do przodu” wzięli udział w wizycie studyjnej do Niemiec.

Pierwszego dnia wizyty, w czwartek 26 września grupa dojechała do Centrum Pokoju w Solingen, w którym przygotowano zakwaterowanie na najbliższe dni.

W czwartkowy wieczór uczestnicy wizyty spędzili w Solingen, na spotkaniu z przedstawicielami zarządu Rodziny Kolpinga z Wesseling – Matthiasem i Sabine. Przedstawili swoją Rodzine Kolpinga oraz odpowiedzieli o prowadzonych przez nich działaniach i akcjach pomocowych m.in. tych skierowanych do Rodzin Kolpinga z Ameryki Południowej.

W piątek 27 września coachowie i liderzy z polskich Rodzin Kolpinga mieli okazję zapoznać się z działaniami ośrodka kształceniowego Kolpinga w Kolonii – Muelheim. Ośrodek działający od prawie 30 lat skupia młodzież, która uczy się tu zawodu oraz odbywa praktyki przygotowujące do przyszłej pracy zawodowej. Podczas zwiedzania zaprezentowano m.in. restaurację i kuchnię, w których kształci się przyszłym kucharzy i kelnerów. W budynku przy Praeses Richter Platz znajduje się również siedziba Związku Diecezjalnego Dzieła Kolpinga w Kolonii, którego działania zaprezentowała jego wiceprzewodnicząca Sabine Terlau. Piątkowe popołudnie wykorzystano na spotkanie z przedstawicielką Międzynarodowego Dzieła Kolpinga – Danielą Stehlik (Referentką ds. kształcenia dla Europy) oraz wizytę w miejscach pamięci bł. Adolpha Kolpinga – założyciela i patrona organizacji.

Kolejny dzień upłynął w towarzystwie członków Dzieła Kolpinga Diecezji Essen, którą łączy z polskim Dziełem Kolpinga ponad 20-letnie partnerstwo. W spotkaniu, które miało miejsce w siedzibie Rodziny Kolpinga Bochum – Wattenscheid wzięli udział zarówno przedstawiciele Związku Diecezjalnego jak i poszczególnych Rodzin: Bochum Wattenscheid Zentral, Gelsenkirchen Ueckendorf, Essen-Schoenebeck. Zaproszeni na spotkanie referenci, Urlike Kumpmann-Landers oraz Norbert Haase, przedstawili swoje doświadczenia z wdrażania i realizacji metody doradztwa i wsparcia dla Rodzin Kolpinga „Razem do przodu”. Chętnie dzielili się swoją wiedzą i doświadczeniami oraz odpowiadali na pytania ze strony polskich liderów i coachów.

Po przerwie obiadowej uczestnicy wizyty studyjnej spotkali się z Anette Schimmelpfennig, która pracuje w Akademii Kolpinga i tutejszym ośrodku kształceniowym. Wizytujący mieli zatem okazję porównać metody działań ośrodków kształceniowych w dwóch niemieckich diecezjach: Kolonii i Essen. Sobotnią wizytę w Bochum zwieńczyła kolacja w towarzystwie przedstawicieli zarządu tutejszej diecezji.

Niedzielny poranek przeznaczono na wspólną pożegnalną Eucharystię oraz merytoryczne podsumowanie spotkania – zarówno przez uczestników jak i opiekunów i tłumaczy.

Podczas tej wizyty odwiedzono 2 ośrodki kształceniowe, siedzibę Związku Diecezjalnego w Kolonii, odbyły się spotkania z przedstawicielami Rodzin Kolpinga w Wesseling, Bochum Wattenscheid Zentral, Gelsenkirchen Ueckendorf i Essen Schoenebeck, oraz z członkami Zarządów diecezji Koeln i Essen.

Projekt realizowany przy wsparciu Szwajcarii w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej